MEĐUNARODNI DAN OSOBA SA INVALIDITETOM

Međunarodni dan osoba sa invaliditetom obeležava se svuda u svetu 3. decembra. Osobe sa invaliditetom se svakodnevno suočavaju sa diskriminacijom, stigmatizacijom, siromaštvom, socijalnom isključenošću i nezaposlenošću, međutim, uprkos svim barijerama i teškim životnim situacijama oni ne odustaju od borbe. Mi kao udruženje smo osetili potrebu da damo podstrek svim osobama sa invaliditetom i da im damo primer da ni jedna poteškoća ne sme nikoga sprečiti u svom cilju.

VERUJ U SEBE
mr Violeta Šarenac

Osetila sam potrebu da iskažem svoje lično mišljenje o ovoj temi, koja je izuzetno osetljiva, kako kroz istoriju tako i u današnjem vremenu i zavređuje veliko poštovanje prema onima koji pripadaju ovoj kategoriji – osobama sa invaliditetom. Dugogodišnje umetničko i pedagoško iskustvo, od gotovo četrdeset godina, ispunjeno je proživljenim saznanjima i shvatanjima da je ovaj pojam različitosti prisutan u svim oblastima našeg života. Na nama je kako ćemo se prema njemu odnositi i kako ćemo se ponašati prema osobama koje pripadaju ovoj kategoriji. Moj stav je da je neophodna bezrezervna podrška, razumevanje i ogromno divljenje onima koji od života žele više i u tome uspevaju. Iskreno sam im se uvek divila i od njih neprestano učim.

Isak Perlman – dečja paraliza
Vodeći svetski violinista koji boluje od dečje paralize osvojio je svet svojom muzikom, a širu publiku dirnuo interpretacijom kompozicije Šindlerova lista Džona Vilijamsa, koji je dobio Oskara za ovu melodiju u istoimenom filmu.

Jevgenij Kisin – autizam
Ruski pijanista i kompozitor iz Moskve koji je na vrhu svetskog pijanizma sa epitetom “žive legende klavira”, prvi put je međunarodnu slavu stekao kao čudo od deteta. Zbog dubine, liričnosti i poetskog kvaliteta svojih interpretacija, često ga smatraju velikim naslednikom ruske škole klavira.

Andrea Bočeli – slepilo
Italijanski tenor i multi-instrumentalista svetskog glasa, kome se divila i čuvena Selin Dion rečima: “ako bi Bog imao pevački glas, on bi morao u znatnoj meri da zvuči kao Andrea Bočeli”. Snimio je petnaest studijskih albuma pop i klasične muzike, a albumom Sacred Arias ušao je u Ginisovu knjigu rekorda.

Nobajuki Cudži – slepilo
Pijanista iz Japana, dobitnik je zlatne medalje na Međunarodnom takmičenju “Van Kliburn” u Teksasu 2009. godine sa nepunih dvadeset godina. Time je postao prvi pobednik ovog takmičenja iz Azije. Pamtio je muziku slušajući ploče svog učitelja još od druge godine, kada je počeo da svira klavir. “Želim da se zahvalim američkoj publici koja ima veoma toplo srce i koja mi je dala buran aplauz” – ovim rečima zahvalio se za postignuti uspeh.

Rej Čars – slepilo
Slavni američki pevač, tekstopisac i kompozitor Rej Čars (1930-2004), kralj gospela, bluza i jedan od začetnika Soul muzičkog stila, ubraja se u najistaknutije muzičare dvadesetog veka. Frenk Sinatra je nazvao Čarlsa “jedinim pravim genijem u šou biznisu”. Časopis “Rolling Stons”, svrstao ga je 2008. godine na drugo mesto liste “sto najvećih pevača svih vremena”.

Umetnici koji su navedeni su velikani ne samo muzičke već i životne scene, jer su pomerili granice ljudskih mogućnosti i pokazali da ne postoje prepreke koje su nesavladive do cilja kome težite. Mislim da je odgovor u tome da je sve moguće ako verujete u sebe.

Autor teksta – mr Violeta Šarenac – klavir