Maestro Oliver von Dohnanyi, novi počasni član TELOK-a

TELOK težeći prema svom primarnom cilju konstantno širi i razvija svoje poglede i vidike. Samim tim odlučili smo pozvati gospodina maestra Olivera von Dohnanya da se priključi nama i postane naš počasni član. Gospodin Oliver von Donani je danas u svoju ulogu nesebično prihavio i pridružio se TELOK-u.

Oliver von Dohnanii je slovački dirigent sa sedištem u Pragu. Trenutno radi kao muzički direktor Uralske opere u Jekaterinburgu, Rusija.

Dohnanii je rođen u Trenčinu u Čehoslovačkoj (sada u Slovačkoj) i studirao je violinu, kompoziciju i dirigovanje na Praškoj muzičkoj akademiji kod Vaclava Nojmana i Univerzitetu za muziku i scenske umetnosti u Beču kod Otmara Suitnera. Dirigovao je 1979. godine sa Simfonijskim orkestrom Slovačkog radija u Bratislavi. Ranije je Dohnani bio muzički direktor Češkog narodnog pozorišta u Pragu, intendent/umetnički direktor Opere Slovačkog narodnog pozorišta u Bratislavi, intendent/umetnički direktor Opere Moravsko-šleskog narodnog pozorišta u Ostravi i direktor dirigent Slovačke simfonijete.

Dohnanii je 2018. godine dobio najveću rusku pozorišnu nagradu, Zlatnu masku, sa titulom „Najbolji dirigent“.

Dohnanii je takođe član poznate porodice Dohnanii, značajne mađarske porodice političara i muzičara.