Završen projekat Susreti Akademija (EX-YU Koncerti)

Prvi projekat ovakvog tipa u našem regionu je uspešno završen. Projekat je imao za cilj da napravi saradnju sa visoko-obrazovnim institucijama sa prostora bivše Jugoslavije kao i profesora i studenata sa istih.

U sklopu ovog projekta su profesori mr Saša Arsenkov, mr Katarina Simonović-Ivanković, dr Berislav Jerković, dr Milica Stojadinović, dr Senka Nedeljković i mr Vojislav Spasić održali majstorske kurseve kao i niz koncerata i okrugli sto u kojem su učestvovali i studenti Muzičkih Akademija i sopran Anastasija Holc. Tema okruglog stola je bila “Predstavljanje i saradnja solo pevača”. Pored predavanja i koncerata Kragujevačkoj publici je predstavljena knjiga etnomuzikologa mr Trajčeta Malinova.

Svi polaznici masterclassova bili su studenti koji su imali priliku da steknu nova iskustva i znanja od profesora koji su gostovali. Publika je imala priliku da čuje kompozicije jugoslovenskih autora (od Slovenije preko Severne Makedonije pa sve do Srbije). Masterclassove i koncerte su pratili klavirski saradnici mr Petar Marković i Boško Stojadinović.

Ovo je samo jedan u nizu projekata koje sprovodimo zarad poboljšanja međunarodne saradnje. Nosilac projekta je Udruženje Kulturno-istorijski centar “Prestonica”, a urađen je u saradnji sa Udruženjem TELOK i Udruženjem Arhangeli Srbija.

Veliku zahvalnost pridajemo Galeriji “Đura Jakšić” Kragujevac koja nam je nesebično ustupila njihov divan izložbeni i koncertni prostor.

Više fotografija možete pronaći na društvenim mrežama Udruženja TELOK.

Još jednom hvala svim sjajnim gostima, profesorima i studentima što su bili deo ovog projekta.